Home > Artikelen > Luchtvaart groeit snel, infrastructuur knelt
Artikelen

Luchtvaart groeit snel, infrastructuur knelt

Nu het afgelopen jaar met fraaie groeicijfers is afgerond en de zorgzaam jubelende nieuwjaarstoespraken uit de luchtvaartsector elkaar snel opvolgen, lijkt het hoog tijd de balans op te maken. Hoe is de huidige stand in luchtvaartland Nederland en daarbuiten?

Financieel heeft de luchtvaartsector geen klagen. Wereldwijd verwacht IATA, dat de gezamenlijke airlines $38,4 miljard (€31,3 miljard) winst zullen boeken: ”De winstgevendheid stijgt door de grote verkeersvraag en duurdere vliegtickets.” En de vooruitzichten zijn goed volgens IATA: “Dit jaar verwachten we, dat 4,3 miljard passagiers in een vliegtuig zullen stappen”, verklaart IATA CEO Alexandre de Juniac. “Dit worden 230 miljoen passagiers meer dan afgelopen jaar 2017.” De sector heeft het materieel klaar staan om de klus te klaren..

“Maar de druk op de wereldwijde infrastructuur is immens”, aldus de Juniac. Er zijn slechts een paar overheden die de ernst van deze uitdaging hebben begrepen. “We constateren bottlenecks in de lucht en op de grond. Afgezien van vertragingen, faalt de infrastructuur om de vraag bij te benen en dat zal zijn economische tol gaan eisen. Internationale toeristen zullen dit jaar naar verwachting zo’n $750 miljard uitgeven aan vliegtickets. Overheden moeten doordrongen zijn van de noodzaak tot serieuze planning om de groeiende connectiviteit met voldoende kwalitatieve infrastructuur tegen redelijke prijzen te kunnen accommoderen”, besluit de IATA topman zijn nieuwjaarstoespraak.